Is jouw hond of kat wel goed beschermd tegen infectieziekten?
Iedereen die van zijn huisdier houdt zal zijn huisdier laten vaccineren tegen besmettelijke en soms dodelijke ziektes. Wat niet iedereen weet is dat een vaccinatie niet altijd aanslaat en uw huisdier niet genoeg antistoffen aanmaakt. Met als gevolg dat uw huisdier alsnog ernstig ziek kan worden of erger. Pups en kittens krijgen niet zoals mensen veel antistoffen binnen tijdens de dracht. De eerste moedermelk, ook wel biest genoemd bij beesten, is daarom erg belangrijk bij puppy’s en kittens want deze bevat de antistoffen die de moeder ook heeft. Na de eerste 12 uur kunnen ze de antistoffen niet meer opnemen, maar de biest geeft voor de eerste 20 weken enige bescherming. De mate van bescherming is mede afhankelijk van welke antistoffen de moeder heeft meegegeven. Vaccinaties die tijdens deze periode worden toegediend zijn meestal wel, maar niet altijd succesvol. We zien toch nog regelmatig pups die wel gevaccineerd zijn maar alsnog Parvo krijgen en dat is een levensbedreigende ziekte.
De World Small Animal Veterinary Association, een internationale commissie van wetenschappers heeft om deze reden in 2015 nieuwe richtlijnen heeft uitgegeven met betrekking tot de vaccinaties van honden en katten. Zij adviseert dierenartsen om een test bij je huisdier uit te laten voeren waarbij gekeken wordt of wel antilichamen (antistoffen) tegen bepaalde ziektes zijn aangemaakt. Dit noemen we een titerbepaling.
We kunnen deze titertest ook gebruiken om te kijken of het wel nodig is om te vaccineren ieder jaar. Vaccinaties kunnen bijwerkingen geven en we kunnen nu dus ook bepalen of uw huisdier nog genoeg antistoffen heeft en zo een vaccinatie kunnen overslaan.
Wat is titeren?
Bij een titertest neemt de dierenarts een klein beetje bloed af bij uw huisdier en met dit bloed kan hij een test doen om te zien of uw huisdier (nog) beschermd is tegen bepaalde infectieziekten. Bij een negatieve uitslag volgt er een vaccinatieadvies, bij een positieve uitslag weet je dat uw huisdier beschermd is en wordt een onnodige vaccinatie voorkomen.
De uitslag is nog dezelfde dag bekend.
Bij de hond kunnen we testen op Parvo; Distemper en Hepatis (adenovirus)
Bij de kat op de kattenziekte (panleukopenie)
De overige vaccinaties als ook de verplichte Rabiës moeten wel nog steeds gegeven worden.